AĞRI HUKUK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Ramazan PATKAVAK

Ağrı Hukuk Hizmetleri Müdürü



Bakanlığımızın tüzel kişiliğinde bulunan dava takip yetkisi, 18/02/2000 tarihli, 23968 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Yetki Devri) Seri No:3 kapsamında taşra birimlerine devredilmiştir.
Söz konusu yetki kapsamında genel bütçeli kamu idarelerinde hukuk hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin esasların belirlenmesi amacıyla 02/11/2011 tarihli, 28103 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 659 sayılı KHK ile genel bütçeli idarelerin hukuk hizmetleri, bünyesindeki oluşturulan hukuk birimleri tarafından yerine getirileceği kararlaştırılmış, 21/02/2012 tarihli Bakanlık Olur’u ile yürürlüğe giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliği ile Hukuk İşleri Şubeleri oluşturulmuş, (Mülga) Müsteşarlık Makamı’nın 17/09/20144 tarihli, 2807445 sayılı talimat yazıları ile 01/10/2014 tarihinden itibaren idaremiz avukatları tarafından dava takibine başlanmıştır.
18/08/2014 tarihli, 29092 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 01/08/2014 tarihli, 2014/6711 sayılı Kararnamenin eki Karar ile Gürbulak Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün kurulması ile (Mülga) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliği’ne 04/02/2015 tarihli, 5694983 sayılı Bakanlık Oluru ile Gürbulak Hukuk Grup Başkanlığı (Ağrı Kars ve Iğdır İllerini kapsayan) ve Erzurum Hukuk Bürosu (Erzurum ili) kurulmuştur.
Bakanlık Makamından alınan 26.02.2020 tarihli ve 52703313 sayılı Onay ile yürürlüğe giren Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’nin          Ek-4’üncü bölümü ile Bölge Müdürlüğümüze bağlı Hukuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü oluşturulmuş, Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü ve Erzurum Gümrük Müdürlüğü bünyelerinde de Hukuk Büroları varlığına devam etmiştir.
Bakanlığımız taşra teşkilatına ilişkin 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 465 inci maddesinin birinci fıkrası gereğince Bakanlık Makamı’nın 09.11.2021 tarihli ve 204 sayılı Onay ile Ek-4’te Bölge Müdürlüğümüz bağlantısı Ağrı Hukuk Hizmetleri Müdürlüğü kurulmuş, Doğubayazıt Hukuk Bürosu ve Erzurum Hukuk Bürosu görevlerine devam etmiştir.
Sonrasında 11.01.2022 tarih ve 31716 sayılı R.G.yayımlanan Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Hakkında Yönetmelik ile Yönetmeliği’nin Ek-1 bölümünde Bölge Müdürlüğümüz bağlantı Müdürlük olarak Ağrı Hukuk Hizmetleri Müdürlüğü olarak yer almış aynı yönetmeliğin Ek-4 bölümünde de Müdürlüğümüzün Hukuk Büroları olarak Doğubayazıt Hukuk Bürosu (Ağrı, Kars, Iğdır) ve Erzurum Hukuk Bürosu’nun (Erzurum) görev alanları  belirlenmiştir. Bu doğrultuda görevler ifa edilmektedir.

Hukuk Hizmetleri Müdürlüğünün Görevleri
(1) Görevlerimiz
a) Görev ve yetki alanı itibarıyla belirlenen illerde açılan; Bakanlığın taraf olduğu veya talep halinde il müdürlüklerinin iş ve işlemleri nedeniyle valiliğin taraf olduğu adli ve idari davalarda, tahkim yargılamasında, icra ve iflas takip işlemlerinde Bakanlığı temsil etmek, dava, icra ve iflas dosyalarını takip etmek, anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri zamanında almak.
b) 6183 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan icra ve iflas takip işlemlerini, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve 2004 sayılı Kanun kapsamında çıkarılan mevzuat hükümleri uyarınca yerine getirmek.
c) Takip ettikleri dosyaları öncelikle zamanaşımı yönünden inceleyerek gerekli önlemleri zamanında almak, gerekli bilgi ve belgeyi ilgili merkez ve taşra biriminden istemek, dava, icra ve iflas takiplerinin zamanında görevli ve yetkili merciler nezdinde açılmasını sağlamak, takip etmek ve sonuçlandırmak.
ç) Mahkeme kararlarını ve müzekkerelerini, ivedilikle ilgili birimlere göndererek gereğinin yerine getirilmesini sağlamak.
d) Mahkemeler ve cumhuriyet savcılıklarının kaçakçılık dava ve soruşturma dosyaları ile ilgili bilgi ve belge talepleri ile Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakalarına (KEMTV) ilişkin talepleri gümrük birimlerinden temin ederek ilgili merciye göndermek.
e) İlama bağlı borçları ödenmek üzere bölge müdürlüğünün ilgili birimlerine intikal ettirmek.
f) Takip ettikleri dava, icra ve iflas dosyaları ile ilgili evrakı düzenli bir şekilde dosyalayıp arşivlemek ve bu dosyalara ilişkin yazı işleri ve adli kalem işlemlerini yerine getirmek.
g) İlama bağlı alacakları zamanaşımı sürelerine riayet ederek ivedilikle tahsil etmek, icra ve iflas takip işlemlerini 2004 sayılı Kanuna uygun olarak yerine getirmek.
ğ) Görevlendirilen hukuk birimi personeli vasıtasıyla mahkeme harç ve giderlerinin ödenmesini sağlamak.
h) İlgili mevzuat ve avukatlık meslek kuralları gereğince yapılması gereken diğer mesleki görevleri yapmak.
ı) Yılsonunda hazırlanan faaliyet raporları ile emsal niteliğindeki kesinleşmiş mahkeme kararlarının Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne iletilmesini sağlamak.
i) Bölge müdürü tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.
(2) Hukuk hizmetleri müdürlüğünün görevleri, gümrük müdürlükleri bünyesinde hukuk büroları tarafından yerine getirilir.
(3) Hukuk hizmetleri müdürlükleri ile hukuk bürolarının görev ve yetki alanı belirlenen illerin coğrafi sınırıdır.
Müdürlüğümüz bünyesinde Doğubayazıt Hukuk Bürosu Ağrı, Iğdır, Kars il sınırları ile Erzurum Hukuk Bürosu da Erzurum il sınırları kapsamında muhakemat hizmetlerinde yetkilidir.